Rólunk írták
“Ékszerdoboz a IX. kerületben. Évi barátnőm szerint az a környék egyenesen maga a magyar Berlin. Nos, ha ez így van, akkor az étterem pedig maga a francia romantika! Drukkolok a Petrusnak, én boldogan álltam fel az asztaltól! Ajánlom a helyet mindenkinek, aki szereti a jó ételt, a meghitt baráti vacsorákat és természetesen a romantikus randikat!”
‘Punk romantika – Petrus. Imádjuk, ha valaki látszólag fejjel megy a falnak. A járt utat a járatlanért feladók kategóriájából kerülnek ki a barátaink. Mert ugye a kilencedik kerület azért nem a fine dining-ről szólt eddig. Eddig. A Petrus ugyanis tök rendben van. Tangoharmónikás bácsi zenélt és beindultak a romantikus vénáink iziben.’
‘Tökfőzelék comme il faut. Feke Zoltán azt mondja, a Petrust családias hangulatú, igazi törzshellyé akarja tenni. Mi biztosan visszamennénk. Láthatóan szívét-lelkét tette bele: azt meséli, franciaországi útjain szerzett edények díszítik az éttermet, ám ennél fontosabb, hogy olyan emberekkel dolgozik együtt, akikkel az elmúlt húsz évben már összeszokott csapatot alkottak. ‘
“Aki képes volt egy étteremnek két Bib Gourmand jelölést szerezni, az jogosan vág bele egy sajátba. Sikerre van ítélve. Feke Zoltán a Ferencvárosban találta meg azt a helyet, ahol valósággá váltotta a Franciaországban tett utazásai során kialakult álmát. A családias étterem fogalmát új, francia hangulatba burkolta, tovább gondolva egy szintén otthonos látványkonyhával.”
“A magabiztos séf ezúttal nem elegáns környéket választott, hanem a Ferencvárost. Párizsi hangulat, ínyenc fogások, ferencvárosi áron. Az ételkínálat nagyanyáink főztjét dicséri, de a kor szellemének megfelelő csavarral. A burgonyakrémlevest kolbász chipsszel tálalják, a sült oldalast vargányás pecsenyelével öntik le.”
Nagyon tud főzni – ezt eddig is pontosan tudtuk a már évek óta méltán híres Feke Zoltánról. Nem is titkoljuk: pozitív előítélettel indultunk el a IX. kerületbe, amint meghallottuk, hogy saját éttermet nyit sokak kedvenc hazai séfje. Alig vártuk, hogy meglepjen minket az „otthonos helyként” bemutatkozó Petrus. Ezt is tudta. Nagyon.
Tovább olvasom
Ígértem nektek korábban, hogy ellátogatok ide. Amikor az Élesztő megnyílt, és nem lehetett a környékén emberi ételt kapni, elkezdtem kutatni. Persze egyből belefutottam valami ehetetlenbe, aztán tovább próbálkoztam kevés sikerrel. A Petrus étterem azonban friss, első ránézésre szerethető, ráadásul a Vár:a Speiz szakácsa, Feke Zoltán séf nyitotta. Már az első percben kijelentette, hogy a cél itt is a Bib Gourmand, úgyhogy ígéretesnek tűnt a dolog.
Tovább olvasom
Érdekes a helyszínválasztás: a IX. kerület rehabilitált részén egy elegáns, környezetétől teljes mértékben elütő éttermet nyitni merész vállalkozás. Kíváncsian várjuk, mit tartogat számunkra a honlapja alapján oly ígéretes Petrus Restaurant. Nagyon egyszerű, ugyanakkor erős, magabiztos mottót választott a tulajdonos-séf Feke Zoltán: “a mi előnyünk az, hogy tudunk főzni.” Lássuk, így van-e!
Tovább olvasom
A Petrus éttermet több szempontból is okunk van szeretni. Jópofa a névválasztása, hiszen az ínyencek zöme Gordon Ramsay londoni éttermére asszociál és/vagy a legendás Chateau Petrus pincészetre, s gondolatban franciásan ejti a szót, miközben a magyar konyha legkedveltebb zöldfűszere, a petrezselyem a hely ikonja és névadója. Szerethetjük azért is, mert séfétterem, s nem is akárkié, Feke Zoltán a hajdani Loulou tulajdonosának Rudits Károlynak „Vár, a Speiz” nevű éttermét hagyta ott a saját étterem kedvéért. Ahogy a borok világában azok a pincészetek viszik a prímet, ahol ugyanaz a tulaj és a borász, úgy e modell a gasztronómiában is beválna, ha a séfek zömének lenne hozzá anyagi alapja. Mindezeken túl a Petrusnak egyből sikerült elérni 12 Gault Millau pontot, ami azért igen szép teljesítmény.
Tovább olvasom
Megbúvó kis sziget, Párizst idéző hangulatú környék a dinamikusan fejlődő Ferencváros szívében. A Ferenc tér hangulatos parkja szomszédságában néhány nappal ezelőtt igazi gasztronómiai fellegvár nyílt meg, amelynek azonban hamarosan híre megy majd Budapest-szerte. Az étterem tulajdonosa, Feke Zoltán séf merész húzással döntött úgy, hogy új éttermét nem a divatos sétálónegyedek környékén nyitja meg, hanem egy kicsit szokatlanabb, de nagyon szerethető helyszínen. A tervek szerint az étterem maga is nagyon szerethető lesz, ezt belépés után azonnal megállapítja a látogató, hiszen olyan hangulat fogadja, hogy egy percig sem feszeng, hanem azonnal otthon érzi magát.
Tovább olvasom
Feke Zoltán neve nem ismeretlen a gasztronómia világában. Kevés olyan séf dolgozik Magyarországon, aki Bib Gourmand jelölést szerzett, Zoltánnak rögtön kettő is sikerült. Most új utakra lép, elhagyva a Vár: a Speiz biztonságát. Megnyitotta saját éttermét a Ferencvárosban, Petrus néven.
Tovább olvasom
Kevés olyan séf dolgozik Magyarországon, aki Bib Gourmand jelölést szerzett. Feke Zoltánnak rögtön kettő is sikerült. Most új utakra lép, elhagyva a Vár: a Speiz biztonságát: megnyitotta saját éttermét, Ferencvárosban.
Tovább olvasom
Ferencváros dinamikusan fejlődő városrésze nyár elején újabb gasztronómiai gyöngyszemmel bővült. A híres séf Feke Zoltán megvalósította álmát és megnyitotta a francia stílusú vendéglőjét.
Tovább olvasom
Azt kell, hogy mondjam a IX. kerület egyik büszkesége lehet ez az elképesztő jó hangulatú kis bisztro, ahova betérve garantáltan elfelejted, azt hogy Budapesten vagy. Inkább egy kis vidéki étterem hangulatát kelti, ahol elmenekülhetsz egy időre a nagyváros rohanó életétől.
Tovább olvasom
“Restaurants of the month”
“Ezért is örülök, hogy elmentem a Petrusba, mert ezentúl, ha megkérdezik tőlem, hogy melyik a kedvenc éttermem, akkor habozás nélkül fogom mondani, hogy a Petrus. … Az étlap mellett maga a hely is harmonikus, otthonos, jó hangulatú, minden el van találva, és a Ferenc tér környéke is sokat hozzáad. A falon rengeteg bekeretezett számla a séf gyűjtőútjairól, csupa neves és kevésbé ismert franciai étterem, ahonnan Feke Zoltán inspirációkat gyűjt. … Szuper hely a Petrus, azonnal megszerettük, biztosan visszatérünk még.”
Tovább olvasom
“Feke Zoltán és a Bib Gourmand jelölés nem ismeretlenek egymás számára. Néhány éve a Vár: a Speiz séfjeként két egymás utáni évben is megszerezte az elismerést az étteremnek. Ellenben idén, a belváros peremén, a 9. kerületben lévő saját étterme, a Petrus is megkapta a „Michelin-csillag küszöbe”-nek is nevezett jelölést.”
Tovább olvasom
„Egyszerű, minőségi konyha, megfizethető áron.” Ezekkel a jelzőkkel illeti a Michelin-kalauz a Bib Gourmand díjat elnyert éttermeket. És bár a Michelin-csillagnak továbbra is nagyobb a tekintélye, az ínyencek többsége ma már a száját nyalogató Bibendum figurát keresi legtöbbször. 2016-ban Magyarországon a Petrus Restaurant és a Laci Konyha érdemelte ki az elismerést. A ferencvárosi Petrus bisztró tulajdonosával és konyhafőnökével, Feke Zoltánnal beszélgettünk.”
Tovább olvasom